Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Isnin, 28 Mei 2012

memoirs of mine: 2

assalamualaikum. konnichiwa?
anyeong haseyo?

kalau entri tadi pasal keluarga aku, yang ni aku nak buka buku lama
masa aku sekolah rendah. masa aku gila2 enjoy hidup memang takde pikir benda lain dah.
12 jam main jerk. (6 jam tido)
memoirs of mine: 2


sekolah kebangsaan pulapah.


dulu takde pasu2 tu sume. dulu kosong jer. haha.
tempat ni laa dulu aku lepak pagi2 sementara tunggu perhimpunan.




abang, akak dan aku memang berkongsi sekolah yang sama.
Sekolah Kebangsaan Pulapah. sejarah pasal sekolah ni??
carik sendiri. aku pun dah lupe dah. haha

kalau nak diikutkan, aku memang ingat semua budak2 pulapah sebaya aku daripada aku
darjah satu sampai darjahanam(darjah 6).
nak aku senaraikan? boleh. bhahahahah (gelak poyos~)
aku, ayu, shameera, izzati, ashraf( BFF dunia akhrat!), farihah, khairul a.k.a abang, afiq,  ikhmal, iqbal, farah a.k.a betty, nazatul, azrul, aqamal, amirul (D), amirul adha, aqiela, mira, faris, alif, fikri, kamalia, faizie, muhaimin, mahathir, adik, akak, khaliesah, nadira, aideed, sharina a.k.a shina, rasyid, harith, adha,
safiq, atirah, nelia, ayie, raj, dan akhir sekali natasha. kalau ade yang tertinggal, maknanya...
seganlah aku. hahaa
(ada sorang budak lelaki nih, aku ingat die tapi aku lupa namanya. die pindah kejap jerk. aku agak rapat ngan die sebab kitorang duk sblah2. mse darjah3 kot. kott?)

cikgu? tak semua aku ingat. tak tau sebab ape. haha. cikgu aida, cik sani, ustazah seri, cikgu zolman, cikgu khairil, teacher shaelbidiya(panggilan teacher shai), teacher sarina, cikgu saha, cikgu noraliza dll. hahaha
ade 2 orang lagi cikgu yang aku lupa namanya, sorang cikgu bm yang ajar aku masa darjah 4.
lagi sorang ustazah masa aku darjah 6. tu jer laa. haha :D

banyak benda yang aku memang tak boleh lupakan. sebab kat sini permulaan hidup aku dalam menuntut ilmu.
kat sini jugak laa di mana aku diberi kekuatan untuk teruskan perjuangan oleh kawan2 aku.

my bff!
tuuu dia my best friend forever dunia akhirat. aku tak banyak bff. sebab? aku cume bnyak bf jerk. haha
niiin dia bff aku. ashraf.

disebabkan masa kecik masing2 pelat, aku panggil die acap. die panggil aku cair.

sejak kecik aku memang dengan die jer laa. aku tak ramai kawan. dari tadika sampai sekolah rendah.
apa yang aku memang tak boleh lupekan part aku jatuh longkang. die laa tolong aku. hahaa.
die pernah cite aku slalu pujuk die kalau die nangis. tapi aku lupe semua tu. thankz ingatkan budak!.
bhahahaha

lepas die pindah, aku lebih rapat dengan ayu ngan shameera. tu laa best friends aku. hahaa.
susah senang kitorang bersama... weeeee :D
masa darjah 6, aku makin rapat dengan khaliesah, si comel dan natasha. hehe
disebabkan natasha masuk lambat ke sk. pulapah ni. jadi die kureng rapat dengan kitorang.
so kami mengambil langkah drastik untuk rapat dengan die.. weeeee~
mereka ni tersenarai dalam bestfriends aku. hahaa

banyak yang aku peroleh dari sekolah ni. ilmu, kenangan manis tak terkecuali kenangan pahit..
tapi pengalaman yang mematangkan kita. kalau takda pengalaman,
umpama pohon yang ade dahan tapi tidak berdaun dan berbuah. :D

usia semakin lanjut, jadi aku sambung ke sekolah menengah lepas darjahanam. :D
tu aku akan sambung dalam entri seterusnya. bhahahahaha

di sini aku sertakan sekeping gambar masa birthday party aku. hahaa
bila banding2kan, dulu semua cute2 pendek2.. sekarang masing2  dah chantek2 ensem2 tinggi2.
aku jer pendek lagi. wuuuu. <(T.T)>

tak semua ada. tapi okeylah kan. :D

arigato minna,
komawo,
syukran jazilan,
xie xie ni,
terima kasih.

Assalamualaikum,
ma'assalamah.

memoirs of mine: 1

Assalamualaikum, konnichiwa??
annyeong??

hari ni aku memang rajin nak blogging pukul 5:29 pagi sebab,
huuuuu. hari ni aku last kat pulapol air hitam, jempol, negeri sembilan....
<(T,T)>
sebentar lagi aku akan diterbangkan ke, erm, lebih tepat dipos ke
Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

perjalanan ke sana memang tak lama, lebih kureng 30-45 minit laaa.

STOP~

kembali kepada tujuan yang asal, hari ni aku dah rancang2 nak pos 4 entri, iaitu:
-Memoirs of mine: 1
-Memoirs of mine: 2
-Memoirs of mine: 3
-Memoirs of mine: 4

semuanya pasal kehidupan aku yang telah aku lalui sebelum ini,
hambik kau ayat ahli dewan undangan negeri... bhahahaha


MEMOIRS OF MINE: 1


asal-usul aku.
*bang rosli ngan kak ina
ayah aku @ bang rosli ni orang cherana puteh, alor gajah, melaka.
beliau lahir pada 6.6.1962. (minggu depan besday ayah!!)
ayah masuk recruit polis, kalau tak silap masa 1986. masa tu die land. kopral jer.
(sekarang die sarjan mejar, im proud of you ayah!)
ayah banyak cerita pengalaman die kat aku pasal masa die kerja sebagai PGA(polis gerakan am) masa die kat sabah. dari situ aku dapat tahu kerja polis memang sukar dan sapa tak kuat fizikal dan mental, memang cepat mengalah.
die bertemu dengan kekasih hatinya masa die kerja kat pulapah(sekarang tukar pulapol) atau tempat aku bertandang sekarang nih.

ibu aku @ kak ina pun asal orang cabau, melaka jugak.
beliau lahir pada 23.5.1964 (minggu lepas!!)
ibu aku seorang suri rumah sepenuh masa sekarang. tapi sebelum die bernikah dengan ayah, die banyak pengalaman kerja. petik daun teh, ladang getah, menanam padi dan macam2 lagi.
pengalaman die yang paling aku suka dengar masa die kerja dekat restoran arwah cik hamid dekat melaka.
dekat situ ibu belajar asas2 memasak dan menguruskan kedai @ katering. (takyah masuk universiti!)
selepas ibu dan keluarganya pindah ke felda lui barat, jempol, negeri sembilan ibu kerja dekat kantin pulapah.
dekat sini laa die bertemu dengan kekasih hatinya inih~

ibu cerita masa mula2 diorang ni kaki gaduh. bertekak jer kerjanya. hehe. tapi gaduh punye gaduh,
kawin plak. bhahahaha. tarikh pernikahan diorang jatuh pada 13.12.1987.

kak peeka, kak ina ngan abang yeh @ syahrul.

setahun selepas tu, lahir laa seorang budak lelaki yang brutal inih.
abang syahrul @ yeh @ ayul @ acat @ syuhada. banyak gelaran. bhahahaha
budak ni lahir pada 5.11.1988.
dulu die sekolah kat SK. Pulapah dan SMK Serting Hilir Kompleks.
sekarang ni sementara die tanam anggur, die mengikuti band boy pulapol air hitam dalam pengurusan P.A sistem.
berkelulusan SPM dan sijil kemahiran malaysia tahap 1 & 2. (dah macam resume plak. ngeh ngeh ngeh)
die turut merancang untuk melakukan PJJ tahun depan untuk SKM 3 & 4. hehe
die ni memang kaki pukul punye. baran tahap gaban. tapi aku tolak tepi tu semua.
sebab die protective dan kaki lawak! dan die ni sangat baik hati. weeeeee~
nak 10 hengget~

2 tahun selepas abang yeh lahir, gadis hitam manis ini plak lahir.
kak peeka @ syuhada.
akak kite ni lahir pada 6.1.1990. (paling cepat dapat hadiah!!)
sebab satu2nya anak gigirl, dielah apple of our eyes~
sekolah sama jer dengan abang aku. takda beza pun. haha
keputusan SPM die agak cemerlang, so die melanjutkan pelajaran ke matrik melaka.
dan sekarang die  sem akhir kat u. malaysia Pahang dalam ijazah software engineering.
die sangat kedekut! sangat! apa yang paling tak bleh belah, duit elaun matrik die masih ade baki lagi rm1000 lebih! dahsyat! itu pasal laa aku kasi tabik spring kat die. sebab die tahu bezakan keperluan dan kemahuan.
dengan itu saya ingin membuat permohonan tolong belanja Kepsi(KFC) ye!

aku penyokong kuat anh ming yo, top bigbang, si-won suju. dan min-ha!

7 tahun selepas ibu ngan ayah kahwin, lahir laa plak budak yang tak boleh harap nih!
siapa?? Aku lah!
aku lahir pada 30.7.1994 (tahun ni sambut besday puasa laa yer!)
aku ni dalam kategori anak last, jadi perangai manja tu memang ade lah. (tapi xbleh challange akak peeka!)
sekolah?? takyah bgtau pun. sama jugak. haha
SK. Pulapah dan SMK. Ser Hills @ SMK. serting hilir kompleks.
keputusan aku agak hampeh, tapi melayakkan aku dapat 2 tawaran. Matrik pilah (kejap lagi pergi dah!)
dan UNIMAP(diploma kejuruteraan komputer)
tapi atas nasihat keluarga dan guru, aku pilih matrik ler.

sepanjang aku hidup, segala keputusan banyak dipengaruhi famili aku. apa yang aku buat, apa yang aku perlu belajar, dll. orang kata, kita mesti tahu kemampuan diri-sendiri. tapi famili aku dah buktikan kat aku, walau terhad manapun kemampuan kita, kalau kita berusaha. kita boleh memecahkan dinding batas yang menghalang kita untuk dapat keputusan yang extra cemerlang. kalau lah aku tak ikut apa yg diorang suruh, aku rasa aku sekarang hanyut dalam arus kelalaian.
:")
terima kasih. adik sayang ibu, ayah, abang dengan akak!

setakat ni jer laa salasilah keluarga aku. seterusnya tunggu laa episod masa depan yang bakal aku tentukan!

arigato minna,
komawo,
syukran jazilan,
xie xie ni,
terima kasih.

Assalamualaikum,
ma'assalamah.

Ahad, 13 Mei 2012

~hukum2 bilangan unta~ aik?



assalamualaikum?
salam hamba tulus tanda ikatan,..
chewah.

sory guys, sory blogwalkers, aku memang kurang blogging sekarang.
sebab busy memanjang. ape aktiviti aku?

main game, facebooking, makan, tidur, minum, sapu sampah, basuh baju, lipat baju, kemas baju.
kadang2 masak. :p

ahahai.. tak kose aku nak masak. \(=,=)/

herm. nengok tajuk kat atas.
~hukum2 bilangan unta~
aik? ape tu? korang tak tau?
aku nak tau gak sape yg tau. sebab aku pon tak tau. harharhar

ini kes die:
*search keyword baris ke empat. hahaa. tak boleh blaa. aku masih konpius.

aku try jugak search google ape itu 'hukum2 bilangan unta'.
tapi yg keluar memang takde kena mengena.

(mungkin die nak cari macam mana pembahagian daging unta untuk akikah/korban/ apa2 yg melibatkan unta.)

aku rase mungkin korang pk,
takkan nak blogging sebab tu jer kot????!!!!

yang sebenarnya... MEMANG BETUL. harharhar

tapi sebagai informasi tambahan, aku bagi laa sket info pasal unta ni. :D




  • camel( unta)diperolehi melalui latin dan greek, yg berasal dari bahasa hebrew(ibrani) dan Pheonicia iaitu 'gamal' berkemungkinan berasal daripada kata dasar menanggung/membawa.
  • unta merupakan salah satu daripada 6 jenis keluarga 'camelidae' iaitu unta berbonggol dua, llama, alpaca, guanaco dan vicuna.
  • unta mampu hidup selama 40-50  tahun.
  • bonggol yang terdapat pada belakang unta bukan tempat simpanan air, tapi merupakan bonggolan tisu lemak yang membuatkan  unta mampu bertahan hidup tanpa air dan makanan dalam tempoh yg panjang. melalui proses 'fat metabolization'
tu jer setakat informasi yang bleh aku bagi.
untuk keterangan lanjut, sila klik pada link yang telah disediakan. terima kasih.



sebelum keluar binatang2 lain. eloklah saya mengundur diri terlebih dahulu.
trime kasih sebab sudi blogwalking.
thank you.
xie xie ni.
 komawo.
hontoni arigato.

assalamualaikum, sayonara minaa!

Ahad, 25 Mac 2012

keputusan aku???

assalamualaikum? konnichiwa?
mekasih sebab sudi datang. weeeeee~

post ni just ringkas dan padat.
taknak cite panjang2.
sensitif sangat.
h0h0

keputusan SPM aku?
cume 1A, 2A-, 4B+, 1B, 1C+ 1C.
alhamdulillah.
walaupun apa yang aku harap tak dpt. tapi aku redha. macam ape yg aku cakap sebelum ni.
matematik aku A.
bahasa melayu dan bahasa inggeris aku A-. (kena perli dengan cikgu bm aku, budak india dpt A+) ehem2
ICT, PSV, pendidikan islam dan sejarah aku B+ (jangan nak komen part nih)
kimia aku B.
fizik aku C+.
matematik tambahan aku C.

kira okey dop.

tapi yang paling aku pedas sekali bila ade hamba Allah nih cakap begini-begini:
"3A jer? anak kau bukan pandai ke?" kata makcik tersebut.

pedas sangat makcik.
nasib baik aku pikir orang tue. kalau tak. memang makan penampor 17 das tambahan sepakan penalti.

kalau laa sape2 yang ade pendapat yang same dengan makcik tu. attention please.
sila habiskan 36 buah buku tambahan 1 buku rujukan setiap subjek yang diambil dalam masa 2 tahun.
secara keseluruhan=72 buah buku.
hambik kau.
dalam masa 2 tahun tu tolak segala cuti yang ade, tidak termasuk waktu kokurikulum, waktu tido, waktu makan, dan lain2 yang sewaktu dengannya.
jangan tanya lah macam mana budak2 yang dapat straight A.
dah genetik rajin. harharhar
kalau yang macam mak nih memang sibuk memanjang. hahaa

so secara keseluruhannya, aku puas hati jugak laa. ape yang aku tak harap memang boleh diharap macam
addmath dan kimia. terkezut aku tengok gred yg aku dpt.

sekarang yang penting aku kena tunggu mana2 tawaran, ipta ke, institut perguruan ke, mahupun matrik dan asasi. (kelas kau asasi)

eloklah hamba mengundur diri sebelum mengarut lebih lanjut.

terima kasih sebab sudi melawat, menfollow blog saya yang sedang2 saja.

arigato minna,
komawo,
syukran jazilan,
xie xie ni,
terima kasih.

Assalamualaikum,
ma'assalamah.

p/s: nak pendekkan cerita, jadik panjang jugak. :p

Isnin, 19 Mac 2012

keputusan... keputusan... keputusan...

assalamualaikum? Ohaiyo minna!
sihat tak oooit?

memang dah lame aku tak hapdet blog.
start dari bulan Januari laa.
memang sibuk tak tentu hala. tak sempat nak jengukpun blog haku inih.
namun apa yang paling menggembirakan hati aku bile ada newcomers kat sini.
THANKZ blogwalkers yang sudi nak follow blog yang serba serbi boring ni.
~(^^,)~ \ ~(T,T)~

tup tap tup tap.. dah bulan Mac.
rasa macam kejap sangat.
aku masih ingat lagi ayat masa awal tahun hari tu.
"masa bergerak terlalu slow. bila nak bulan 3 nih,"
sekarang dah bulan 3. amekaw. nak sangat.
lusa keputusan Sijil Paling Menarik (~tangan di dada mata ke atas~)
dah nak dilepaskan.( dilepaskan?? )

*AMEKAW. pedas tak gambar ni. aku dah terbakar dah rasanya.


hati haku ni dah macam drum dah.
gedum gedam gedum gedam tram tam tam ching (contoh bunyi drum)

bila cakap pasal keputusan SPM, mesti semua dah terbayang A,B,C,D, dan E.
aku taknak masukkan G sebab ade ke hambe Allah kat dunia ni bayangkan keputusan beliau penuh G.
haku memang tak harapkan apa2  selain orang redha dengan keputusan yang aku peroleh.
aku memang sebelum azali dah redha awal2 sebab aku berpegang kepada
kata-kata Prof. Madya Dato' Dr. Ariel Syuhada Kun,
"kita akan peroleh balasan yang setimpal dengan usaha yang kita buat.
Banyak input yang kita berikan, maka banyaklah output yang kita terima,"

So, bagi yang dah banyak berusaha tahun lepas,
tekun belajar masa dalam kelas, tak tidur malam belajar sampai mata pandai lagi putih,
InsyaAllah, Allah itu Maha Adil.
kalau keputusan tak bagus, Mungkin bukan rezeki kita.

bagi yang memang main-main dalam kelas, tidur awal sebab taknak belajar sampai pandapun jeles tengok mata korang,
jangan risau. sebab korang boleh takut mula daripada sekarang.
masih ada masa lagi untuk takut.
MUAHAHAHAHA~

gurauan semata-mata. jangan marah.
tak pasal2 muka aku keluar paper masuk hospital lepas amik keputusan.
sebab ada yang tak puas hati.
Gomenasai!(minta maaf dalam bahasa Jepun)

sebelum aku mengarut sampai ke Korea, baik haku undur diri dulu.
terima kasih sebab sudi melawat, menfollow blog saya yang sedang2 saja.

arigato minna,
komawo,
syukran jazilan,
xie xie ni,
terima kasih.

Assalamualaikum,
ma'assalamah.

Jumaat, 27 Januari 2012

macam sesumpah kena amnesia~

assalamualaikum. konnichiwa? annyeong?


aku dah semakin bingung dan bengong.
kini aku terpaksa menukar template blog kepada yang lebih simple.
ngeeee~

sebabnya, ada blogwalkers yang mengadu blog aku sangat berat.
BERAT???

yer, berat.
kalau orang zaman sekarang (cube teka aku zaman bila?) kate loading lame.

so aku mengambil keputusan untuk menukar template
kepada yang lebih simple.

sejarah template aku.

mula2 skali template aku pakai imej anime jerk.
pastu tambah2 sket widget kasi semart.
akhirnya aku rasa semak.
pastu aku pikir nak kasi pembaharuan laa sikit(konon nyer)

mula2 aku ingat cume nak tukar sket2.
pastu aku pikir, rajinnya aku. (tangan di dada mata ke atas~)
so, my programmer (kau hader???) cadangkan
download template jerk.
so aku download ler template dari [cute templatesblogger.blogspot.com]
semart memang semart.
siap ade slideshow lagi.
tapi jadik berat benau(benar;loghat melaka).
itu lah yang diadu blogwalkers ini.
jadi aku pun test tahap mana beratnya blog aku inih.
nak tahu jawapan nya???

*boleh cek di sini
















tengok gambar tersebut.
0.01 sec tu bukan mase yang diambil untuk loading laman web.
tapi masa yang diambil untuk 1 kilobit.
jadi korang kira:
0.01 x 270.76 = 2.7 saat
 2.7 saat!! bagi korang yang pakai streamix rse macam...
hamboi, takde laa lambat bebenau.
tapi bagi yang pakai broadband dan slalu menghadap website.
hhhaaazzzaaabbb tuuuh~

so aku decide( omputih tuu, kau hader) untuk tukar template kepada
yang lebih simple (sory semart, aku terpakse tolak kamu, masa itu sangat  istimewa bagi aku)
yang sekarang inih.
bagi mengelakkan blog ini macam bosan yang melampau,
so aku ade tambah widget sket bagi memudahkan blogwalkers
meninggalkan jejak jari jemari mereka di sini.
(follow ler)

apa kene mengena sesumpah dengan blog aku???
saje jerk nak bagi title lain drpd yang lain. ngeh3
blog aku ni yang bertukar warna dari
warna segadis ungu violet, ke cokelat kekuningan shit, ke warna hitam semart yang semak,
ke warna kelabu2 campur.

amnesia??
sebab blog ni akan mengekalkan warna beliau untuk masa yang lama.
bagaikan sesumpah kena amnesia(pepatah baru tuu~)

kalau anda rasa mengarut?
yer saya memang mengarut.
taktau nak cakap ape dah.. ngeh3

bubuiii my sweet blogwalkers. jangan lupe datang lagi.
arigato, sayonara minna.
assalamualaikum, maassalamah.

Selasa, 24 Januari 2012

renovation done!

assalamualaikum, konnichiwa.
annyeong haseyo.
hehe

akhirnya, blog aku sudah siap diubahsuai.
tak tahu laa ghoman(rupa;loghat negeri sembilan) ape dah blog aku nih.
thankz to my lovely programer, Shafika syuhada. dia yang banyak membantu
aku dalam memilih seni bina blog inih. ngeh3.

aku rase okey laa. simple semacam jerk.
sebab akak aku nih memang suka yang simple2.

apa pendapat korang?
lawa ke tak lawa?
cun ker tak cun?
okeh ke tak okeh?
cer komen, cer komen.
kalau okeh, aku akan kekalkan senibina blog ini, tapi kalau tak okeh,
aku akan edit balik. ngeh3

komen anda sangat membantu.
terima kasih.
arigato gozaimasu.
gomawo.
ngeh3
(^^,)

tu jerk kot. lift your fingerprint after blogwalking here okeh?
hehe.

assalamualaikum,
sayonara minna,
maassalamah.
(^^,)

*grey. using ice magic. (fairy tail)

Sabtu, 21 Januari 2012

kegunaan facebook?

hey blogwalkers!! klik sini, situ, sinun, sana, ngeh3

assalamualaikum.
konnichiwa.

blogwalkers. lame tak nampak??? hahaa.. sorry.
dah lame tak update blog.
sibuk sikit.
almaklumlah, saya dah berkoje.. ngeh3.

kerja kantin jerk. setakat basuh2 pinggan, angkat2 pinggan, lap2 pinggan..
sume pasal pinggan. hahahaa.. tu jerk keja aku.

tambah lagi dengan perangai budak skolah rendah.
ada ke patut diorang panggil aku ACIK.
ATTENTION PLEASE. AKU BARU 18 TAHUN LAH. (-_-)>'''

aku jual jambu, so ader yang panggil aku ABANG JAMBU..
hahahaa.. lain maksudnya tu dik. takper.
abang bagi jambu percuma nih.
(marah ler boss aku   :p  )

stop. dah lari tajuk dah ni.


ngeh3.
sekarang ramai yang pakai facebook. kalau dulu popular dengan myspace, friendster.
tapi sekarang semua dah mengadap kat FB.
kalau nak harap tweeter tu, banyak selebriti jerk yang hupdate.
nak harap aku??? dah bersawang dah tweeter aku.. (password pon dah lupe.. ngeee)

tapi tahap mana korang guna FB???
adakah sampai tahap gaban?
hari ni jerk, berapa ramai yang hupdate status putus cinta.
yang dah dpat awek baru pun hader. tak cukup lagi dengan yang gaduh dengan awek.
ade yang kantoi dengan ex-awek yang ex-pakwe nye nak cari awek lain. ngeh3

kes jelez pon banyak.
"aku jelez ngan kau, kau jelez ngan die, die jelez ngan mereka, ........."
jelez jer laa koje korang. tapi jangan sampai putus sahabat sudahlah.
WHAT GOES ARROUND, COMES AROUND.
nanti suatu hari nanti, kita akan rasa apabila ada orang merajuk dengan kita. dan baru kita tahu
sakitnya. ngeh3

kebanyakan manusia ni guna FB untuk meluahkan perasaan korang.
(ada jugak yang nak kan perhatian (-_-)   )
kebanyakannya rasa happy dan ceria sepanjang hari.
misalnya,
"hari ni aku happy sesangat" atau "seronoknya dapat jumpa my sayang ari nih"
(seriusly? geli anak tekak mak bace nyer)
baguslah kalau kita nak sebarkan kegembiraan dengan orang lain.
(^^,)

ade jugak manusia yang hampha harapannya,
"sedih sangat, kawan makan kawan, awek curang, pakwe ade pompuan lain" atau
" biarlah awan mendung membawa kesedihan ku pergi bersamanya,
datanglah matahari membawa keceriaan untuk ku yang pilu inieh..."
pergh meleleh ayat.
tapi ingatlah,
IF YOU HAVE A PROBLEM, FACE IT,  DO NOT FACEBOOK IT!

lagi satu.
facebook tak dapat menyelesaikan masalah korang, tapi kawan korang boleh membantu.
tapi tak semestinya perlu hupdate status yang pilu2. kan ade handphone??
ngeh3

dan jangan lupa,
kalau ada masalah, tak perlu mengadu kat FB sebab FB tak mampu nak tenangkan jiwa korang,
tapi mengadulah pada Allah SWT.  . pohonlah pada Dia agar dapat menggagahkan
jiwa kita untuk menempuh dugaan-Nya..

sebelum saya melalut lagi dan kena saman dengan Mark Zuckerberg.
saya nak mengundur diri yer.

terima kasih, arigato gozaimasu, komawo, (korean kot, kalau silap sile betulkan)
syukran jazilan.

assalamualaikum, maassalamah, sayonara minna!











like my fanpage, INi kiSah KUnKuN.

Jumaat, 6 Januari 2012

siapa anjing! polis ke korang?!

assalamualaikum.
konnichiwa! salam sejahtera blogwalkers.


pertama sekali, saya nak mintak maaf dengan blogwalkers sebab  tajuk entri
kali nih  ganah sikit. hehe
bukan ape. tapi itulah statement rakyat di Malaysia.
mereka melabel polis sebagai anjing kerajaan.


heeeeeei!


jangan ingat korang bagus!
korang pikir polis ni ape??? kerja makan gaji buta?! nak ikut secara membabi buta kata2 si pendusta?!
TIDAK!!!


mungkin nampak agak bias, sebab polis banyak menentang
tindakan rakyat yang mahu mengadakan demonstrasi jalanan.


...............
heeeeeei!
korang ingat kerja polis ni aper?? makan tidur? polis bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan negara daripada ancaman yang mengganggu gugat keamanan negara!!!


ada yang berkata:
"biarlah mereka nak mengadakan perhimpunan, bukan berbahayapun. diorang
cuma nakkan keadilan. lagipun tugas polis ialah protect taxpayer,"


nak dengar jawapan aku???
bukan kamu jer taxpayer. bukan rakyat jer taxpayer. polis pon taxpayer jugak. pekerja sektor kerajaan pon taxpayer jugak. kerja polis bukan utk protect taxpayer okeh, kerja polis adalah utk melindungi negara dari sebarang ancaman dalaman dan luaran.
perhimpunan yang korang lakukan bukan nye mungkin, dijangkakan, tapi pasti akan berlaku rusuhan. tak percaya?
waktu perhimpunan bebas, ade berlaku rusuhan. ingat korang jer tercedera? polis pun ade yg tercedera. betapa hebatnya rakyat malaysia nih.
nak bukti lagi?
perhimpunan pelajar upsi waktu mlm tuu. berlaku rusuhan. pelajar upsi merempuh pintu kaca klinik. itu tak membahayakan? selamat ker?
akhirnya, polis jugak yang tolong pelajar yang hebat tuu. pasal pelajar yang kena belasah dengan polis tuu. betul ke dia tak melawan polis?
serius? diorang ramai2 kat situ tapi kenapa boleh kena belasah dengan polis?
bukan sepatutnya polis kena belasah dengan diorang?
tak paham dengan sikap korang. jangan kerana agenda politik, polis korang sembur.



ada yang cakap polis pencacai kerajaan.
saya mengaku bukan semua polis baik. tapi itu tak semestinya semua polis jahat.
dan polis hanya menjalankan tugas. polis hanya patuh kepada pemerintah.
dan saya yakin kalau pakatan rakyat akan naik sebagai kerajaan, polis tidak akan ingkar arahan.

dan ini agak personal. sye bukan mendoakan kamu yang tak elok,
tapi jika suatu hari nanti kalau kamu dirogol, atau dicabul, diraba, dirompak.
saya cadangkan buat laa report dekat PKR/DAP.

sebab awak kte polis pencacaikan? so, bila perkara yang seperti itu berlaku kat kamu, jangan buat report dekat polis.
sebab kalau kita meludah ke langit, akan kena ke muka sendirikan?



banyak lagi hinaan yang rakyat malaysia lemparkan.


antaranya, kata2 Ustaz Azhar Idruz(UAI) yang mendakwa hasil gaji yang diperoleh polis haram kerana memukul orang lain.
UAI antara penceramah yang sangat saya hormati.
beliau juga dihormati oleh masyarakat kerana peribadi beliau yang sangat sporting.
tetapi dimanakah kewajaran kata2 beliau?






ini jawapan aku:
salah satu etika polis ialah diorang tak boleh melakukan kekerasan selagi penjenayah tidak melakukan kekasaran. kalau tak diorang boleh dikenakan tindakan kerana mencederakan org awam. memang betul aper yg UAI cakap, tpi polis hanya menjalankan tugas mereka. abis tuu takkan nak tunggu penjenayah tembak orang/bunuh orang baru boleh tangkap penjenayah tuu?


jangan ingat perhimpunan korang boleh bagi pahala kat korang?
jangan ingat demonstrasi untuk menegakkan keadilan boleh bagi korang masuk syurga?
jangan ingat demonstrasi untuk membebaskan Dato Seri Anuar Ibrahim dan
Adam Adli, korang akan dapat kemahuan korang?

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Hendaklah kamu menjauhkan diri daripada bersikap pelampau, maka sesungguhnya umat sebelum kamu dibinasakan kerana bersikap melampau dalam agama.” (Hadis riwayat Ahmad)

polis suka mengugut pakai kuasa dan pistol?
polis bukan mengugut, tapi nak ingatkan korang. stop laa. polis bukannya puak gasar yang hanya tahukan kekerasan. polis ade etika mereka. mereka pun belajar jugak. recruit jugak. mereka bukan orang bodoh yang senang2 nk dihina. malu laa sikit dengan perangai korang. aku dah naik menyampah dengan sikap org melayu nih.


sikap orang melayu ni, membuatkan aku rasa meluat, loya dan menyampah.
kepada orang yang mengutuk dan membenci ya amat kat polis tuu,
kalau laaa korang kena rogol(yang perempuan), adik ke, akak ke, atau mak,
jangan buat report kat polis. buat report kat PKR/DAP.
sebab diorangkan telus dan ikhlas.
kalau rumah korang kena rompak, jangan report kat polis, buat report kat DAP/PKR jugak. sebab diorangkan suka tolong rakyat.

aku rasa tu jerk luahan hati aku
yang dah lama aku pendam.
aku harap orang akan lebih menghormati kerjaya polis.

assalamualaikum.
sayonara minna,
ma'assalamah.