Subscribe:

Labels

Jumaat, 6 Januari 2012

siapa anjing! polis ke korang?!

assalamualaikum.
konnichiwa! salam sejahtera blogwalkers.


pertama sekali, saya nak mintak maaf dengan blogwalkers sebab  tajuk entri
kali nih  ganah sikit. hehe
bukan ape. tapi itulah statement rakyat di Malaysia.
mereka melabel polis sebagai anjing kerajaan.


heeeeeei!


jangan ingat korang bagus!
korang pikir polis ni ape??? kerja makan gaji buta?! nak ikut secara membabi buta kata2 si pendusta?!
TIDAK!!!


mungkin nampak agak bias, sebab polis banyak menentang
tindakan rakyat yang mahu mengadakan demonstrasi jalanan.


...............
heeeeeei!
korang ingat kerja polis ni aper?? makan tidur? polis bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan negara daripada ancaman yang mengganggu gugat keamanan negara!!!


ada yang berkata:
"biarlah mereka nak mengadakan perhimpunan, bukan berbahayapun. diorang
cuma nakkan keadilan. lagipun tugas polis ialah protect taxpayer,"


nak dengar jawapan aku???
bukan kamu jer taxpayer. bukan rakyat jer taxpayer. polis pon taxpayer jugak. pekerja sektor kerajaan pon taxpayer jugak. kerja polis bukan utk protect taxpayer okeh, kerja polis adalah utk melindungi negara dari sebarang ancaman dalaman dan luaran.
perhimpunan yang korang lakukan bukan nye mungkin, dijangkakan, tapi pasti akan berlaku rusuhan. tak percaya?
waktu perhimpunan bebas, ade berlaku rusuhan. ingat korang jer tercedera? polis pun ade yg tercedera. betapa hebatnya rakyat malaysia nih.
nak bukti lagi?
perhimpunan pelajar upsi waktu mlm tuu. berlaku rusuhan. pelajar upsi merempuh pintu kaca klinik. itu tak membahayakan? selamat ker?
akhirnya, polis jugak yang tolong pelajar yang hebat tuu. pasal pelajar yang kena belasah dengan polis tuu. betul ke dia tak melawan polis?
serius? diorang ramai2 kat situ tapi kenapa boleh kena belasah dengan polis?
bukan sepatutnya polis kena belasah dengan diorang?
tak paham dengan sikap korang. jangan kerana agenda politik, polis korang sembur.



ada yang cakap polis pencacai kerajaan.
saya mengaku bukan semua polis baik. tapi itu tak semestinya semua polis jahat.
dan polis hanya menjalankan tugas. polis hanya patuh kepada pemerintah.
dan saya yakin kalau pakatan rakyat akan naik sebagai kerajaan, polis tidak akan ingkar arahan.

dan ini agak personal. sye bukan mendoakan kamu yang tak elok,
tapi jika suatu hari nanti kalau kamu dirogol, atau dicabul, diraba, dirompak.
saya cadangkan buat laa report dekat PKR/DAP.

sebab awak kte polis pencacaikan? so, bila perkara yang seperti itu berlaku kat kamu, jangan buat report dekat polis.
sebab kalau kita meludah ke langit, akan kena ke muka sendirikan?



banyak lagi hinaan yang rakyat malaysia lemparkan.


antaranya, kata2 Ustaz Azhar Idruz(UAI) yang mendakwa hasil gaji yang diperoleh polis haram kerana memukul orang lain.
UAI antara penceramah yang sangat saya hormati.
beliau juga dihormati oleh masyarakat kerana peribadi beliau yang sangat sporting.
tetapi dimanakah kewajaran kata2 beliau?






ini jawapan aku:
salah satu etika polis ialah diorang tak boleh melakukan kekerasan selagi penjenayah tidak melakukan kekasaran. kalau tak diorang boleh dikenakan tindakan kerana mencederakan org awam. memang betul aper yg UAI cakap, tpi polis hanya menjalankan tugas mereka. abis tuu takkan nak tunggu penjenayah tembak orang/bunuh orang baru boleh tangkap penjenayah tuu?


jangan ingat perhimpunan korang boleh bagi pahala kat korang?
jangan ingat demonstrasi untuk menegakkan keadilan boleh bagi korang masuk syurga?
jangan ingat demonstrasi untuk membebaskan Dato Seri Anuar Ibrahim dan
Adam Adli, korang akan dapat kemahuan korang?

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Hendaklah kamu menjauhkan diri daripada bersikap pelampau, maka sesungguhnya umat sebelum kamu dibinasakan kerana bersikap melampau dalam agama.” (Hadis riwayat Ahmad)

polis suka mengugut pakai kuasa dan pistol?
polis bukan mengugut, tapi nak ingatkan korang. stop laa. polis bukannya puak gasar yang hanya tahukan kekerasan. polis ade etika mereka. mereka pun belajar jugak. recruit jugak. mereka bukan orang bodoh yang senang2 nk dihina. malu laa sikit dengan perangai korang. aku dah naik menyampah dengan sikap org melayu nih.


sikap orang melayu ni, membuatkan aku rasa meluat, loya dan menyampah.
kepada orang yang mengutuk dan membenci ya amat kat polis tuu,
kalau laaa korang kena rogol(yang perempuan), adik ke, akak ke, atau mak,
jangan buat report kat polis. buat report kat PKR/DAP.
sebab diorangkan telus dan ikhlas.
kalau rumah korang kena rompak, jangan report kat polis, buat report kat DAP/PKR jugak. sebab diorangkan suka tolong rakyat.

aku rasa tu jerk luahan hati aku
yang dah lama aku pendam.
aku harap orang akan lebih menghormati kerjaya polis.

assalamualaikum.
sayonara minna,
ma'assalamah.


6 ulasan:

atie tyra berkata...

YEEAAHHH ! anak polis sudah bersuara ! agaknya wayar fius otak dorang dah tercabut kott . tu asyik kutuk polis jehh .

airel chan berkata...

erm2. wayar fius diorang bukan tercabut. tpi kena gigit dengan
cik kus.
(^o^)

diorang menghina pihak polis untuk kepentingan politik dan peribadi.
ish3

cerita best berkata...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow
lg 1 pakjoe dh tekan iklan dekat blog nie...pakjoe nk bg duit sikit kn dh nk bka kolah hahaha

airel chan berkata...

pakjoe. time kasih. sye memang dah follow blog pakjoe. hehe
time kasih gak sebab mengkayakan sye.
hehe.
(^,^)

cerita best berkata...

wou panjang nya...penat pakjoe bca pa2 pun best entry

airel chan berkata...

huhu terima asih pakjoe.
(^^,)