Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Isnin, 26 Disember 2011

~nilai blog saye~

assalamualaikum,
konnichiwa!

waaa.. sgt penat woooh.. semalam balik lmbat, kenduri kat keratong 7.
pastu anta akak aku balik kuantan balik. kemudiannye balik negeri sembilan balik.
banyak betul minyak kereta.
hoho
(TT,)

tapi tuu bukan ape yang aku cube nak cerita nih.
 ape yang aku nak kongsikan ialah nilai blog aku.
aku hengat  singgit ker, due hengget ker...
tapi...

RM1,172.07 !!!

tak caye kan???
kalau korang tak caye. aku percaye... hahaa
tak caye jugak?
nengok nih:

*saje nak berlagak~ haaa(^^,)


mane tak nyer. macam nak terkujat pun hader.
yang nak blogwalking kat sineh pon tak hadep~
followers? baru 30.. (daa meningkat la wehh!)

thankz tuu si purple violet. aku tahu nak cek nilai blog kat blog miss ni lah~

nak cek nilai blog korang???

klik sini (^^,)

ehh silap kah??? hahaa

sinih (TT,)

hahaa sory3. mempergunakan korang jap. hahaa

tuu jer laa kot.
sayonara minna san~
assalamualaikum.

Jumaat, 16 Disember 2011

~hukum-hukum yang terdapat dalam Islam~

assalamualaikum, konnichiwa!


hari nih aku nak kongsi sikit hukum2 yang ade dalam Islam.
kita ade 4 iaitu:
*hudud
*qisas
*takzir
*diat


okeh. nak tau maksudnyer???


hudud:


Hukuman hudud ( حدود ) adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah S.W.T di dalam AlQuran dan Hadis.
Hukuman hudud ini adalah hak Allah S.W.T yang bukan sahaja tidak boleh ditukar ganti hukumannya atau diubahsuai atau dipinda malah tidak boleh dimaafkan oleh sesiapapun di dunia ini.
Mereka yang melanggar ketetapan hukum Allah yang telah ditentukan oleh Allah S.W.T dan RasulNya adalah termasuk dalam golongan orang yang zalim.


dalilnya dalam Al-Quran: "Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Baqarah, ayat 229).




qisas:


Hukuman Qisas (Arab: قصاص‎) adalah sama seperti hukuman hudud juga, iaitu hukuman yang telah ditentukan oleh Allah S.W.T di dalam Al-Quran dan Hadis. Hukuman qisas ialah kesalahan yang dikenakan hukuman balas.
  1. Membunuh dibalas dengan bunuh (nyawa dibalas dengan nyawa).
  2. Melukakan dibalas dengan melukakan.
  3. Mencederakan dibalas dengan mencederakan.

dalilnya dalam Al-Quran: "Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan kamu menjalankan hukuman qisas (balasan yang seimbang) dalam perkara orang-orang yang mati dibunuh." (Surah Al-Baqarah 2:178)




Qisas:



Diat
Diat adalah denda yang wajib dibayar kerana kesalahan jenayah sebagai ganti qisas.

Kadar Diat

Kadar diat adalah dikira mengikut bilangan  unta iaitu harta yang paling bernilai ketika itu.Kadar penuh diat ialah 100ekor unta. Walau bagaimanapun, para ulama' berpendapat boleh mengantikan 100 ekor unta dengan harta yang senilai dengannya pada masa tersebut. Di antaranya ialah;
                     a) wang emas = 1000 dinar
                     b) wang perak = 10,000 - 12,000 dirham
                     c) lembu            = 200 ekor
                     d) kambing      = 2000 ekor
                     e) Persalinan   = 200 persalinan lengkap

dalilnya dalam Al-Quran: 
“Dan Kami telah tetapkan atas mereka di dalam Kitab Taurat itu, bahawa jiwa dibalas dengan jiwa, dan mata dibalas dengan mata, dan hidung dibalas dengan hidung, dan telinga dibalas dengan telinga, dan gigi dibalas dengan gigi dan luka-luka hendaklah dibalas (seimbang). Tetapi sesiapa yang melepaskan hak membalasnya maka menjadilah ia penebus dosa baginya”  (Surah al-Maidah ayat 45)




takzir:

Hukuman Takzir Arab: تعزير‎ ialah kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera, iaitu penjenayah-penjenayah tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas.
Hukuman takzir adalah hukuman yang tidak ditentukan kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Al-Quran dan Hadis.
Hukuman takzir adalah dera ke atas penjenayah-penjenayah yang telah sabit kesalahannya dalam mahkamah dan hukumannya tidak dikenakan hukuman hudud atau qisas kerana kesalahan yang dilakukan itu tidak termasuk di bawah kes yang membolehkannya dijatuhkan hukuman hudud atau qisas.
Jenis, kadar dan bentuk hukuman takzir itu adalah terserah kepada kearifan hakim untuk menentukan dan memilih hukuman yang patut dikenakan ke atas penjenayah-penjenayah itu kerana hukuman takzir itu adalah bertujuan untuk menghalang penjenayah-penjenayah mengulangi kembali kejahatan yang mereka lakukan tadi dan bukan untuk menyiksa mereka.


panjangkan??? sebab copy dari Wikipedia.. hehe
maklumat lanjut???
klik sini
kalau terdapat kesalahan di mana2 bahagian, sila beritahu
agar aku boleh perbetulkan.

aku cume nak berkongsi ilmu. lain kali, aku akan buat entri pasal
kesalahan yang dikategorikan dalam hukum nih.
lagi sekali aku ulang, kalau ade kesalahan, beritahu.
aku manusia biasa, tak terlepas daripada kesalahan.

tuu jerk kot. hehee
assalamualaikum,
arigato minna, sayonara.
maassalamah.
(^^,)

Khamis, 15 Disember 2011

SuPeR HoT GIVEAWAY BY AZFARAH AND KATIE~

assalamualaikun,konnichiwa!

hahaa ari ni aku join satu giveaway contest.
aku rse tak salah nak join walaupun aku ni lelaki.
hahaa~ (^^,)
walaupun hadiah dia for gigirl. tpi aku tak kira.
hahaa~ (^^,)

Photobucket
*kalau nak join, klik gambar atau sini


erm lepastu miss perple violet ni suruh aku tag 2 orang kawan~
i choose you! (mcm pokemon plak~ :p )

*cik nemo
*cik tiera

gwahahaha. nanti kalau aku terpilih, kite pareng(kongsi) hadiah.

aku suke follow blog miss purple violet ni sbb blog die sweet.. hehee~
lagi satu, banyak tutorial for bloggers aku dapat dari die laa~
(^^,)

okies dookies.
kalau ade rezeki, pilih laa saye yer miss~
(^^,)

tuu jer laa. (",)
sayonara minna, arigato gozaimashita.
assalamualaikum
(^^,)

Isnin, 12 Disember 2011

statement maut: aku takut perempuan!

assalamualaikum, konnichiwa???

lame dah tak update blog.
bukan stakat bersawang, berbulu jer pon hader~









berbalik kpade statement berani maut tersebut~
ramai kate aku takut perempuan. diorang bergosip, aku melayan.
diorang suruh belikan keropok, aku pegi beli lalu cakap `~haha~'
diorang nak pinjam barang, aku kasi sambil cakap '~haha~'
kalau aku buat salah, diorang marah aku tapi aku buat tak tahu jer sambil cakap '~haha
diorang perli aku, kutuk2 aku, aku pandang mereka sambil berkata, '~haha~'


berbanding dengan lelaki,
diorang bergosip, aku cume pasang telinga( tak boleh tahan diri)
diorang suruh  beli keropok, aku cakap 'beli sendiri dowh???"
diorang nak pinjam barang, aku cakap " aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah"
kalau aku buat salah, diorang marah but then aku marah diorang balik sambil cakap
"hader aku kisah????"
diorang perli, kutuk2 aku, aku marah dan cakap pade mereka  " hader aku kisah???"




ni semua bukti aku takut dengan perempuan???
'~haha~'


BUKAN!!!
(caps lock uuh)


kawan2 selalu cakap aku takut perempuan.
but then aku bagitau mereka,
"AKU BUKAN TAKUT PEREMPUAN, AKU CUMA TAK BOLEH TOLAK PERMINTAAN DIORANG."
(caps lock skali lagi uhh)


aku tak tipu! memang jujur sangat daah nih!
lagi satu sebab ialah pandangan aku,
"SEORANG LELAKI YANG MACHO AKAN MELAKUKAN APA2 SAHAJA UNTUK KAUM WANITA"
(caps lock kali ketiga)


aku tak tipu kooot! jujur lagi nih.. hahaa


i cant resist it. taktau nape.
kadang2 orang suruh aku tegas dengan diri sendiri.
jangan jadi dayus.


DAYUS???
dakwaan pedas yang aku terima.
but that's my style. aku dah try nak berubah tapi tak boleh.


aku cuma anggap,
"ITU ADALAH CARA AKU MENGHORMATI KAUM WANITA YANG SUCI"


so..as the conclusion.
stop calling dayus. or takut perempuan. huhuu.
aku rase cukuplah smapai kat sini untuk aku mengarut.
kang jadi cite lain plak.


terima kasih sudi singgah.
domo arigato,
assalamualaikum.
sayonara minna~




P/S: aku takkan sesekali melawan cakap ibu aku. itu dosa yang aku takkan buat~

Jumaat, 2 Disember 2011

goodbye my schoolday!

assalamualaikum, konnichiwa minna~

berdasarkan tajuk di atas, (macem rumusan la pulak)
aku paham yang korang paham maksudnye.. bwahahahaha
SPM(sijil paling mudah) sudahpun tamat berlalu...

goodbye school, hello cuti!

tapi, rase sangat sedih ler nak tinggalkan sekolah kesayangan aku nih (tangan di dada, mata pandang ke atas)
nanti mesti rindu ngan cikgu, kawan, pakcik pekebun, makcik kantin, kucing projek (???),
pengetua (rindu kerk :p ) dan segala menatang yang hader kat skolah tuu..

* ni ler tempat aku berperang bermati-matian beberapa minggu lalu, haha


tapi dalam mengenang orang2 yang dirindui itu,
cuti ni aku dah ader bnyak projek... mwahahahaha (gelak devil)
antaranya:

*main game ran online

*jual minyak wangi,
(saper nk minyak wangi, bleh call saye.. hehe)

*ambik lesen kereta,

*dan sesi pengurusan body,
(agak terasa dengan ayat doktor tuu)


akhir kalam( ewah),
aku nak ucapkan semoga bergembira kepada kelas aku yang bakal berangkat ke
genting highland ( doakan korang selamat di sana)
jangan lupe belikan aku keychain, (cukup 18 keping, sume kena bagi)

dan kepada pelajar lepasan SPM 2011,
semoga cuti diisi ngan benda berpekdah sikit (^^,)

selamat bercuti,
arigato minna,
goodbye my schoolday!
assalamualaikum.